Ajurvédsky nápoj lassi osvieži v horúcich letných dňoch

Ochutnali ste už indický nápoj lassi? Ide o nápoj z jogurtu, ktorý je neuveriteľne osviežujúci a preto sa skvele hodí najmä počas horúcich letných dní.

Ako každé ročné obdobie, tak aj leto prichádza so svojimi typickými vlastnosťami. Stúpajúce teploty, suchý a horúci vzduch prirodzene zvyšujú aj teplotu nášho tela. Počas horúcich letných dní si naše telo nežiada také množsvo jedla, na aké sme zvyknutí pri iných ročných obdobiach. Do nášho jedálnička by sme mali zaradiť potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné a potraviny, ktoré znižujú telesnú horúčavu, napríklad sezónne letné ovocie, melóny, či lassi.

Osvieži aj podporí zdravie

Lassi je pôvodom indický krémový nápoj z jogurtu a korenín. Je známy nielen pre skvelú, osviežujúcu chuť, ale aj zdravotné benefity. Zlepšuje trávenie, je zdrojom vápnika, vďaka čomu prispieva k zdravým kostiam a zubom. Je bohaté na vitamín D a posilňuje imunitný systém. Pri jeho príprave môžete experimentovať a pripraviť si ho v sladkej alebo slanej verzii. Použite len jogurt alebo k nemu pridajte aj vodu či rôzne korenia (šafrán, kurkumu, kardamon). Na internete nájdete najrôznejšie množstvo receptov na lassi, súčasťou ktorých je aj ovocie. Avšak pozor. Z pohľadu ajurvédy má každá potravina svoju vlastnú chuť, energiu a účinok. Správna kombinácia potravín je dôležitá pre správne a bezproblémové trávenie. Jednou zo základných zásad je nekombinovať čerstvé ovocie s jogurtom. Urobte si malý experiment. Pripravte si lassi nápoj s použitím čerstvého ovocia. A vyskúšajte aj náš ajurvédsky recept na sladké lassi bez ovocia. Vnímajte chute a zamyslite sa. Aké bolo vaše trávenie po konzumácií lassi s ovocím a bez neho?  

Ajurvédsky recept na sladké lassi

Príďte ochutnať lassi do RAJ zdravia, kde vám ho pripravíme v slanej aj sladkej verzii. Vyskúšať môžete aj náš recept na sladké lassi, rozmixujte nasledovné suroviny:

  • 1 hrnček jogurtu
  • 1 hrnček prevarenej vody izbovej teploty
  • Štipka mletého kardamónu
  • 4 – 6 lístkov čerstvej mäty
  • ½ ČL datľového sirupu