Aké je leto z pohľadu ajurvédy?

Leto – Pitta dóša – oheň a voda. Ajurvéda vníma celý kozmos, ako aj každého jednotlivca ako kombináciu piatich základných živlov (priestor, vzduch, oheň, voda a zem), ktoré majú svoje vlastnosti a prejav. Podľa toho, ktoré živly prevládajú v substanciách, ajurvéda definuje tri základné energie, tzv. dóše – Váta, Pitta a Kapha. Spoznávame ich všade okolo seba – vo vlastnom tele, v orgánoch, v našich emóciách, v jedle, nápojoch. Ich energia sa prejavuje aj v ročných obdobiach a denných či nočných hodinách. 

Podľa ajurvédy je leto obdobie, kedy prevláda Pitta dóša. Leto je charakteristické dlhými dňami, teplým až horúcim počasím, častými dažďami alebo búrkami z tepla. A to je prejav živla ohňa a vody. V ľudskom tele má Pitta na starosti najmä metabolizmus, trávenie, teplotu tela, kvalitu pokožky, zrakové vnímanie, na mentálne úrovni inteligenciu, chápanie.

Keď sa zamyslíme nad tým, aké sú najčastejšie letné choroby, spojí sa nám to práve s orgánmi, kde sídli Pitta. Žalúdočné ťažkosti častokrát pripisujeme jedlu, ktoré v lete rýchlejšie podlieha skaze. V skutočnosti za tým môže byť prehriaty organizmus, nahromadený vnútorný oheň, ktorý sa pýta von. 

Iný príklad môže byť žihľavka, alergia prejavujúca sa na pokožke, rôzne vyrážky. Spálenie od slnka je tiež dôsledkom toho, že Pitta sídliaca v pokožke nestíha spracovať žiariace slnko. Hromadia sa rovnaké vlastnosti a prejavom je narušené sídlo Pitty. 

V lete je podľa ajurvédy harmonizovať Pitta dóšu, ochladzovať a hydratovať organizmus. Ochladzovať neznamená piť ľadové nápoje. Tie narúšajú a tlmia tráviaci oheň a zhoršujú vylučovanie toxínov z tela.

Ajurvéda pripisuje potravinám 6 základných cutí, a posudzuje ich aj z toho hľadiska, aký majú vplyv na organizmus pri trávení – či chladivý alebo hrejivý. Chladivý efekt má kokos. Preto sa v trópoch pije šťava z čerstvého kokosu a kokosový olej sa odporúča najmä na leto. Mlieko a mliečne výrobky majú tiež chladivý účinok. Naopak, škorica, klinček, zázvor sú typické korenia s hrejivým účinkom. Na harmonizovanie Pitty v tele sú vhodné potraviny s chladivým účinkom sladkej, horkej a trpkej chute. Slaná, kyslá a štipľavá chuť Pittu zvyšuje, a preto si treba dávať pozor na konzumované množstvo. 

Zoznámte sa s ajurvédou počas letného ajurvédskeho víkendu 22.7. – 24.7.2022 v RAJ zdravia. Prečítajte si, čo vás čaká.