Čerstvý zázvor, nevyhnutná časť Vianoc

Čerstvý zázvor, nevyhnutná časť Vianoc

Ajurvéda rozlišuje tri druhy trávenia - pomalé, rýchle a nepravidelné. Pomaly obvykle trávia ľudia typu Kapha, rýchle trávenie majú „Piťáci“ a nepravidelné „Vaťáci.“ Nech ste akýkoľvek konštitučný typ podľa ajurvédy, Vianoce sú zaťažkávacia skúška na predsavzatia a kontrolu jedenia.

Pri slávnostných príležitostiach, keď sú stoly plné gastronomických špecialít, sa prezieravo na začiatok podáva aperitív, povzbudzuje nielen chuť do jedla, ale aj samotné trávenie. Bežne sa ako aperitív používa Cinzano s olivou alebo citrónom, alebo štamperlík tuhého. Prečo sa používa práve takáto kombinácia chutí? Odpoveď sa skrýva v ajurvéde. Kyslá, štipľavá a horká chuť povzbudzujú trávenie a metabolizmus, to isté platí aj o alkohole v malom množstve.  Kráľom korenín na trávenie je nesporne čerstvý zázvor. Prinášame vám zázvorové kombinácie, ktoré sú vhodné, či už pred jedlom, alebo na podporu trávenia po jedle.

Zázvor so soľou a citrónom

Odkrojte si tenký plátok čerstvého zázvoru, pokvapkajte ho pár kvapkami citrónu a pridajte štipku soli. Plátok zázvoru chvíľu prežúvajte v ústach, potom ho môžete prehltnúť, alebo vypľuť.  

Zázvor s medom

Zázvorový koreň ošúpte a nastrúhajte na jemno. Zmiešajte ho s medom v pomere 1:1 tak, aby vznikla kašička. Je vhodné urobiť si dávku na niekoľko dní vopred. Kašičku uchovávajte v chladničke v uzatvorenej fľaštičke. Konzumujte ½ - 1 čajovú lyžičku pred každým jedlom, alebo len pred hlavným jedlom.

Zázvorová a citrónová šťava, cukor a soľ

Táto kombinácia je veľmi účinná, avšak pracnejšia ako predošlé. Zázvorovú šťavu pripravíte nastrúhaním zázvorového koreňa nahrubo a precedením cez gázu, alebo bavlnenú vreckovku. Dobre vyžmýkajte. Pridajte rovnaké množstvo hnedého cukru, polovičné množstvo citrónovej šťavy a štipku soli. Tento „šotík“ má lahodnú štipľavo – kyslo – sladkú chuť. Soľ ledva ucítite, lebo zvýrazňuje chuť ostatných surovín. Je vhodné používať niekoľko kvapiek pred jedlom, alebo medzi jedlami. Taktiež je dobré pripraviť si dávku naraz na 2-3 dni a mať ju po ruke v chladničke.

Pomôckou môže byť aj K2F čaj, ktorý sa popíja počas jedla, alebo medzi jedlami v priebehu dňa. Korenia Trikatu, Pippali, Adžvajn, alebo Asafoetida sú tiež vhodné, či už na posypanie hotového jedla, alebo na použitie priamo pri varení. Spomínané korenia s výnimkou čerstvého zázvoru  nájdete aj v našej predajni Nektáreň, alebo v eshope.

Vadžra ásana

Je to jogová pozícia, pri ktorej kľačíte a sedíte na pätách. Päty sú od seba, palce na nohách sa dotýkajú, chrbát je vzpriamený, ruky voľne položené na stehnách. Táto pozícia stimuluje dráhy zodpovedné za trávenie. 3-5 minút po jedle v tejto polohe pomôže žalúdku zbaviť sa pocitu plnosti. Kedysi nás rodičia trestali kľačaním, žeby Vadžra ásana bola trestom za mlsný jazyk?