Ochutnajte kimči – fermentovaný poklad ázijskej gastronómie

Kimči môžeme zaradiť k najzdravším pokrmom. Zdraviu prospešné je najmä z dôvodu, že ide o fermentovanú zeleninu. Tá je bohatá na prospešné probiotické baktérie, ktoré majú vplyv na správnu funkciu tráviaceho systému a posilňujú črevnú mikroflóru. 

Okrem toho je kimči aj zdrojom ďalších vitamínov a živín. Obsahuje viaceré vitamíny skupiny B, vitamíny C, K, A, železo, vápnik, selén, antioxidanty, vlákninu a menšie množstvo bielkovín.

Ázijský poklad gastronómie

Kimči patrí k tradičným národným kórejským jedlám a je mimoriadne populárne v Ázií, kde ho častokrát označujú ako poklad gastronómie. Ide o pikantný šalát z fermentovanej, teda kvasenej zeleniny, ale aj z ďalších ingrediencií, najmä korenín. K hlavným ingredienciám na jeho výrobu patria pekingská kapusta, japonské biele reďkovky, soľ, čili papričky, cibuľa, cesnak aj zázvor. 

Príloha aj šalát

Kimči môžete konzumovať ako veľmi zdravú prílohu alebo šalát k hlavnému jedlu. Skvele sa hodí k ryži, ktorá zmierňuje jeho pikantnejšiu chuť. V Kórei je podávané v malej miske takmer ku každému jedlu. 

Kimči si vyrábame v našej reštaurácií Manna a môžete si ho kúpiť v Nektárni, našej novej ajurvédskej lekárni a zdravých potravinách, ktorá je otvorená od pondelka do piatka, v čase 9:00 – 17:30 hod.