Šusterica z kyslej kapusty s údenou paprikou, fazuľou, sušenými slivkami a hubami

Sušené huby namočíme do studenej vody na 1 hod. Vyberieme a necháme na site odkvapkať. Vodu zlejeme (pozor, na dne ostáva z húb drobný piesok) a použijeme do polievky.

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme samostatne v osolenej vode domäkka.

Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, opečieme dosklovita. Pridáme rascu, korenie a neopláchnutú kapustu aj s vodou. Ak je potrebné, kapustu predtým nakrájame na 2-3 cm. Krátko orestujeme. Prisypeme mletú a údenú papriku, premiešame, zalejeme vývarom (použijeme aj vodu z namočených húb, zemiakov a  varenej fazule), pridáme nové korenie, bobkový list, borievky, huby, sušené ovocie a varíme cca 30 min.

Pridáme čiastočne pošťuchané zemiaky, prelisovaný cesnak, majoránku a varíme ešte 5 min.

Podávame s chlebom a kyslou smotanou samostatne v miske.

Na 4 porcie potrebujeme:

350 g kyslá kapusta aj s vodou 
1 stredne veľká cibuľa 
3 PL olej
2 PL sladká mletá paprika
1 ČL sladká mletá paprika údená (voliteľné)
1 ČL rasca drvená
4 ks celé nové korenie
4 ks borievky
1-2 strúčiky cesnaku 
bobkový list, soľ, čierne mleté korenie, majoránka
30 g huby sušené
300 g fazuľa maslová biela alebo fialová, varená  
4 ks slivky sušené bez kôstky 
4 plátky jablko sušené
200 ml kyslá smotana na podávanie