Svetový deň vegetariánov

Ak nie ste vegetariáni, môžete počas dnešného dňa vynechať mäso, bude to symbolické gesto. Pozývame vás do našej reštaurácie Manna.

Práve dnes je totiž Svetový deň vegetariánov. Vyhlásila ho Medzinárodná vegetariánska únia v roku 1977. Tento deň sa oslavuje od roku 1978.

Vegetariánstvo môže byť životný štýl, filozofia aj liečebná metóda. Nech už je dôvod akýkoľvek, jedno je isté. Vegetariáni skonzumujú oveľa viac ovocia a zeleniny. Na to, aby vegetariánska strava bola nielen chutná, ale aj výživná, musí byť vyvážená a musí obsahovať aj dostatočné množstvo bielkovín. Keď si pozriete naše týždenné menu, zistíte, že na tanieri máte chutné, pestré a nutrične vyvážené jedlá.

„Odkedy sa stravujem v reštaurácii Manna, prestal ma bolieť žalúdok, nepoznám pocit ťažoby a mám aj dostatok energie. Už som polovičný vegetarián,“ zveril sa nám jeden zo stálych stravníkov.

Pár slov k najčastejšie používaným surovinám v našej kuchyni:

Tofu

Je bohatým zdrojom bielkovín, zinku a železa. Nájdete ho v sladkých aj slaných jedlách, môžete z neho pripraviť nátierku, pridať do šalátu či uvariť podobne, ako mäso. V našej reštaurácii Manna ste už mohli tofu ochutnať na niekoľko spôsobov:

Havajské tofu s ananásom a jasmínovou ryžou

Muffin s pečeným tofu a sušenými paradajkami

Tagliatelle so smotanovou omáčkou, pečeným tofu a sušenými paradajkami

Oriešky

Arašidy, mandle, makadamové, pekanové, kešu. Stačí si len vybrať. Čo druh, to vitamín E, omega 3 mastné kyseliny, bielkoviny a zinok. Hodia sa na desiatu, olovrant, ale skvele doplnia aj hlavné jedlo. Tu je zopár tipov z našej kuchyne:

Paneer buter masala s kešu, basmati ryža, listový šalát

Brownie s vlašskými orechami a jahodovým prelivom

Nepečená snickers tyčinka s arašidami

Ryža

Pre niekoho bežná príloha k jedlu sa na vegetariánskom tanieri môže stať hlavným bodom programu. Stačí ju doplniť zeleninou, čatní alebo ju podávať s kari. U nás vám, napríklad, ponúkneme:

Thajské kari s tempehom, jasmínová ryža

Šošovicové kari, basmati ryža s limetkou

Chana masala s kokosovým čatní, basmati ryža

Ovocie a zelenina

Rôzne druhy, tvary, chute ovocia a zeleniny zabezpečia, že si každý nájde to svoje. Ovocie a zelenina sa mieša do šalátov, pridáva do slaných snackov aj koláčikov. Čo poviete na:

Cuketové placky so syrom, šalátom a smotanovým dresingom

Bulgur šalát s melónom

Bao žemličky plnené zeleninou a marinovaným jackfruitom

Makový koláč s lesným ovocím

Naše aktuálne obedové menu nájdete tu (prelink na https://www.rajzdravia.sk/restauracia/ )