Tatarák z pečenej červenej repy

Červenú repu uvaríme v osolenej vode s feniklovými semienkami do polomäkka. Následne očistíme, nakrájame na štvrtiny, premiešame s 1 PL oleja, octom a vetvičkami tymiánu. V rúre alebo na panvici dopečieme domäkka. Šošovicu a pohánku rozvaríme v osolenej vode tak, aby sa tekutina odparila. Repu necháme vychladnúť, nastrúhame najemno alebo rozmixujeme, pridáme najemno nastrúhaný chren, smotanu, ochutíme soľou, korením a zjemníme olejom. Podávame na hriankach podľa chuti potretých cesnakom.

Na 4 porcie potrebujeme:

120 g šošovica červená suchá
30 g pohánka
50 g chren strúhaný
2 PL kyslá smotana
180 g červená repa
1 ČL feniklové semienka
1 PL ocot balsamico
4 vetvičky tymián
3 PL olej slnečnicový panenský
soľ, korenie čierne mleté, cesnak